CATALÀ
Belén Bandera (Premià de Mar, Barcelona) estableix una estreta relació amb la música des de la seva infància, quan les seves aspiracions eren encara massa innocents per ser articulades. Inicia els seus estudis musicals de piano clàssic a l’edat de vuit anys amb Montse Massaguer a l’Escola Municipal de Música de Premià de Mar, on estudia el Grau Mitjà, quatre anys de violí, solfeig i harmonia clàssics, i participa també en diferents formacions corals, orquestrals, de cambra i de Big Band.
En la seva joventut primerenca guanya el concurs de piano per a estudiants de música ‘Tu hi toques?’ edició 2013, celebrat en el marc de l’OFF del Concurs Maria Canals Barcelona. Continua els seus estudis a l’Escola de Música Moderna de Badalona i al Conservatori Professional de Badalona, i decideix seguir la seva formació pianística en l’àmbit del jazz estudiant amb Albert Bover i Roger Mas. També comença a estudiar cant modern i jazz amb Juliane Heinemann.
Cal destacar l’esperit indòmit i impetuós que porta a Bandera a compaginar els seus estudis musicals amb llargs i assidus viatges per més de 32 països, pràcticament tota Europa al complet i el nord de l’Índia fins a la serralada de l’Himàlaia: descobrint el cor de la sonoritat de les solemnes trompetes dels temples budistes al cim de les muntanyes, visitant tots els clubs de jazz europeus possibles, explorant les escenes musicals de multitud de ciutats i tocant per a diversos públics en pianos trobats arreu. Bandera llegia amb avidesa sobre els paratges visitats i escrivia música inspirada en els mateixos; va somiar i es va construir, en definitiva, un Grand Tour a mida inspirat pels grans escriptors clàssics i de la literatura de viatges que va contribuir enormement a l’expansió del seu imaginari i va aportar portentoses experiències.
Als vint anys es trasllada a Barcelona per estar submergida en l’escena jazzística local i rep una beca de l’AIE per ampliar la seva formació al Taller de Músics de Barcelona. Durant els propers anys continua la seva formació en cant amb Mayte Alguacil, Sabina Witt i Diana Palau, i s’inicia en la formació d’arranjaments orquestrals de Big Band amb el mestre Sergi Vergés. És durant aquesta època quan, inspirada pels seus viatges i innombrables periples, es dedica també a la creació de la que serà la seva primera obra discogràfica ‘Origins’ publicada posteriorment el 2020 en un innovador i revolucionari format de disc-llibre i de la mà de l’editorial Tushita Edicions, gràcies a mecenatge privat i a una ajuda concedida per la Fundació SGAE.
Una destacada experiència per a Bandera és el duet format juntament amb el gran pianista Albert Bover, amb qui ofereixen diversos concerts per Catalunya especialment durant els anys 2018 i 2019. Fruit d’aquestes col·laboracions, Bandera convida Bover a gravar i formar part del seu primer disc.
Es gradua al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona (2018/22) en l’especialitat d’interpretació en la modalitat de veu jazz tenint l’oportunitat d’aprendre de mestres i veus de l’experiència com Carme Canela, Alex Dee, Celeste Alías, Horacio Fumero, David Mengual, Pablo Selnik, Daniel Pérez, Giulia Valle, Benjamin Davies, Ramon Humet… És en aquesta època quan comença a compondre diàriament, emprenent com a meta-viatge el repte compositiu que va dur a terme en el seu dia el compositor Toni Vaquer: consistent a escriure una cançó al dia durant un any sencer (365 cançons resultants). És a partir del material generat i inspirada també pels estudis del neurobiòleg vegetal Stefano Mancuso que neix la seva segona obra discogràfica ‘BAMBOO, Nature’s Calligraphy’ (Segell Microscopi, 2023). Aquest àlbum va ser semifinalista en la categoria de jazz dels Premios MIN Nacionales de la Música Independiente.
És també durant l’època d’estudis quan es coneixen i formen el duet amb la guitarrista Carla Motis. Després de diversos concerts i l’experiència de ser seleccionades per al Concurso Juventudes Musicales España l’any 2020, el projecte es consolida i comença una època de gran activitat concertística, amb continuïtat fins a l’actualitat, en què oferiran més de 100 concerts per tot el país, actuant en dues edicions consecutives del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona (2021 i 2022), Es Claustre a Menorca (2022), Festival Terrer Priorat (2023), entre molts d’altres arreu del territori. Aquest projecte compta també i assíduament amb les col·laboracions dels reconeguts contrabaixistes Horacio Fumero o Masa Kamaguchi.
També destaca l’experiència com a integrant del ‘Cuarteto para el Fin de los Tempos’ juntament amb Pablo Selnik, Yexza Lara i Jaume Llombart. Projecte gestat en residència i presentat en diversos indrets dels Pirineus i en una gira per les Illes Canàries (Gran Canària, El Hierro, La Gomera i Tenerife), amb també menció d’una segona residència procurada per l’Associació Bimbache a El Hierro, tot l’any 2022.
Entre els principals projectes actius de Belén Bandera també es troba el seu duet amb el distingit guitarrista Jaume Llombart –destacat per la revista europea Jazzfuel com un dels guitarristes de referència a nivell mundial, al costat de figures com Peter Bernstein y Lage Lund, entre d’altres–. El projecte neix oferint una primera gira per les Illes Canàries el 2021 i es consolida des de llavors amb multitud de concerts per tot el país i diversos indrets d’Europa. L’any 2024, es publica amb aquest projecte el tercer treball discogràfic de Bandera, titulat ‘A l’ombra del lledoner’ i inspirat en l’ensomni i l’obra ‘La poétique de la rêverie’ del filòsof francès Gaston Bachelard com a fil conductor d’una selecció de cançons populars i folklòriques catalanes i ibèriques, posant especial atenció en la descoberta d’obres inèdites de compositores i portentoses creadores dones catalanes dels segles XIX i XX, oblidades pel fet d’haver nascut dones.
Altres experiències recents que han sigut d’importància: l’oportunitat de compartir els assajos de Maria Schneider amb la Clasijazz Big Band pel concert ofert a Almería el setembre de 2022 i viure la conseqüent gira per andalusia durant novembre de 2023. També a Andalusia, Guillermo Klein va convidar a cantar a Bandera en dos dels seus concerts, al Centro Cultural Villa de Nerja i al Centro Cultural Vicente Aleixandre d’Alhaurín de la Torre, durant octubre de 2023. I, més recentment, el pianista Michael Kanan la va convidar a cantar al seu concert ofert el passat mes d’agost de 2024 al Jamboree Jazz de Barcelona.
Actualment, a més de dedicar-se a l’activitat concertística per tot el territori nacional –i alguns concerts internacionals– actuant juntament amb els projectes anteriorment descrits i possibles col•laboracions, Bandera treballa en la composició de nous repertoris i en la creació de la seva propera nova obra gràcies a haver estat seleccionada com una de les set autores premiades –d’entre 340 candidates– per rebre l’ajuda de composició concedida per Cases de la Música i Fundació SGAE. Bandera també ha estat acceptada al Màster de Composició de Bandes Sonores i Música per a Mitjans Audiovisuals impartit per l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), especialitzat en orquestració per a orquestra simfònica, llenguatge cinematogràfic i producció musical.
També s’ha format i ha participat en diversos seminaris i masterclasses, estudiant i compartint experiències musicals en escenaris amb referents com Maria Schneider, Deborah Carter, Dena DeRose, Michael Kanan, Joey Baron, Steve Cardenas, Doug Weiss, Scott Hamilton, David Mitchell, Lionel Loueke, Jo Krause, Lluís Vergés, Joan Albert Amargós… Ha assistit als següents seminaris: Seminari de Jazz de Benicàssim (2017); Seminari de Direcció per a Big Band impartit per Clasijazz i la Universitat d’Almeria (2018); Begues Jazz Camp (2019, 2022, 2023 i 2024); Seminari de free en el marc del Festival Montmusic de free i noves músiques al Montseny (2020); curs en songwriting impartit per Miqui Puig i becada per al mateix per la Fundació Ferrer-Salat (2021); Filmscoring, composició per a bandes sonores: cordes impartit per El Musical Conservatori de Bellaterra (2022); diverses masterclasses al llarg dels anys a l’Auditori del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona en el marc del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona.
A més de la seva formació musical, cal destacar la titulació en batxillerat especialitzat en belles arts a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo (2010/12), amb una condecoració per presentar i projectar el seu treball final audiovisual a les Jornades Científiques d’Ensenyament Secundari de Badalona a l’Auditori del BCIN i al Teatre Zorrilla de Badalona l’any 2012; diversos cursos a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès (2014, 2015 i 2022) amb la concessió d’una Beca Camaleó; i també un primer curs del Grau en Comunicació (Especialització Periodisme) impartit per la Universitat Oberta de Catalunya UOC (2016/17). Anterior a això, aportant també un imprescindible bagatge creatiu, Bandera, juntament amb Aina Tro i Laura Mateo, va fundar la productora de cinema amateur jove Producciones Teen (2008/12), duent a terme la realització de quatre curtmetratges, un migmetratge i dos llargmetratges en qualitat de guionista, directora, actriu i compositora de les bandes sonores originals d’aquests projectes audiovisuals, liderant equips de treball de fins a trenta-cinc persones.