Biografía

Belén Bandera

CATALÀ

Belén Bandera (Premià de Mar, Barcelona) estableix una estreta relació amb la música des de la seva infància, quan les seves aspiracions eren encara massa innocents per ser articulades. Inicia els seus estudis musicals de piano clàssic a l’edat de vuit anys amb Montse Massaguer a l’Escola Municipal de Música de Premià de Mar, on estudia el Grau Mitjà, quatre anys de violí, solfeig i harmonia clàssics, i participa també en diferents formacions corals, orquestrals, de cambra i de Big Band.

En la seva joventut guanya el concurs de piano per a estudiants de música ‘Tu hi toques?’ edició 2013, celebrat en el marc de l’OFF del Concurs Maria Canals Barcelona. Continua els seus estudis a l’Escola de Música Moderna de Badalona i al Conservatori Professional de Badalona, i decideix seguir la seva formació pianística en l’àmbit del jazz estudiant amb Albert Bover i Roger Mas. També comença a estudiar cant modern i jazz amb Juliane Heinemann.

Cal destacar l’esperit indòmit i impetuós que porta Bandera a compaginar els seus estudis musicals amb llargs i assidus viatges per més de 32 països, pràcticament tota Europa i el nord de l’Índia fins a la serralada de l’Himàlaia: descobrint el cor del so de les solemnes trompetes dels temples budistes al cim de les muntanyes, visitant tots els clubs de jazz europeus possibles, explorant les escenes musicals de multitud de ciutats i tocant per a diversos públics en pianos trobats per diversos indrets. Bandera llegia amb avidesa sobre els paratges visitats i escrivia música inspirada en els mateixos; va somiar i es va construir, en definitiva, un Grand Tour a mida que va contribuir enormement a l’expansió del seu imaginari i va aportar portentoses experiències.

Als vint anys es trasllada a Barcelona per estar submergida en l’escena jazzística local i rep una beca de l’AIE per ampliar la seva formació al Taller de Músics de Barcelona. En els propers anys continua la seva formació en cant amb Mayte Alguacil, Sabina Witt i Diana Palau, i s’inicia en la formació d’arranjaments orquestrals de Big Band amb el mestre Sergi Vergés. És durant aquesta època quan, inspirada pels seus viatges i innombrables periples, es dedica també a la creació de la que serà la seva primera obra discogràfica ‘Origins, publicada posteriorment el 2020 gràcies a mecenatge privat i a una ajuda concedida per la Fundació SGAE, en un innovador format de disc-llibre i de la mà de l’editorial Tushita Edicions.

Una destacada experiència per a Bandera és el duet format juntament amb el gran pianista Albert Bover, amb qui ofereixen diversos concerts per Catalunya especialment durant els anys 2018 i 2019. Fruit d’aquestes col·laboracions, Bandera convida Bover a gravar i formar part del seu primer disc ‘Origins’ (Tushita Edicions, 2020).

Es gradua al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona (2018/22) en l’especialització d’interpretació en la modalitat de veu jazz tenint l’oportunitat d’aprendre de mestres i veus d’experiència com Carme Canela, Alex Dee, Celeste Alías, Horacio Fumero, David Mengual, Pablo Selnik, Daniel Pérez, Giulia Valle, Benjamin Davies, Ramon Humet… És en aquesta època quan comença a compondre diàriament, emprenent com a metaviatge el repte compositiu que va dur a terme en el seu dia Toni Vaquer: consistent a escriure una cançó al dia durant un any sencer (365 cançons resultants). És a partir del material generat que neix la seva segona obra discogràfica ‘BAMBOO, Nature’s Calligraphy (Segell Microscopi, 2023). Aquest àlbum va ser semifinalista en la categoria de jazz dels Premios MIN Nacionales de la Música Independiente.

És també durant l’època d’estudis quan es coneixen i formen el duet amb la guitarrista Carla Motis. Després de diversos concerts i l’experiència de ser seleccionades per al Concurso Juventudes Musicales España l’any 2020, el projecte es consolida i comença una època de gran activitat concertística, amb continuïtat fins a l’actualitat, en la qual oferiran més de 100 concerts per tot el país, actuant en dues edicions consecutives del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona (2021 i 2022), entre molts altres. Aquest projecte compta també i assíduament amb les col·laboracions dels reconeguts contrabaixistes Horacio Fumero o Masa Kamaguchi.

També destaca l’experiència com a integrant del ‘Cuarteto para el Fin de los Tempos’ juntament amb Pablo Selnik, Yexza Lara i Jaume Llombart. Projecte gestat en residència i presentat en diversos indrets dels Pirineus i en una gira per les Illes Canàries (Gran Canària, El Hierro, La Gomera i Tenerife), amb també menció d’una segona residència procurada per l’Associació Bimbache a El Hierro, tot l’any 2022.

Entre els principals projectes actius de Bandera també es troba el seu duet juntament amb el portentós guitarrista Jaume Llombart. El projecte neix oferint una primera gira per les Illes Canàries el 2021 i es consolida des de llavors amb multitud de concerts per tot el país i diversos indrets d’Europa. Actualment, s’està gestant amb aquest projecte el que serà el tercer treball discogràfic de Bandera, gravat a Madrid el gener de 2024, previst per a la seva publicació a la tardor del mateix any.

Actualment, a més de dedicar-se a l’activitat concertística per tot el territori nacional –i alguna internacional– actuant juntament amb els projectes anteriorment descrits, Bandera treballa en la composició de nous repertoris i obres gràcies a haver estat seleccionada com una de les set autores premiades –d’entre 340 candidates– per rebre l’ajuda de composició concedida per Cases de la Música i Fundació SGAE. Bandera també ha estat acceptada al Màster de Composició de Bandes Sonores i Música per a Mitjans Audiovisuals impartit per l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), especialitzat en orquestració per a orquestra simfònica, llenguatge cinematogràfic i producció musical.

També s’ha format i ha participat en diversos seminaris i masterclasses, estudiant i compartint experiències musicals en escenaris amb referents com Maria Schneider, Deborah Carter, Dena DeRose, Michael Kanan, Joey Baron, Steve Cardenas, Doug Weiss, Scott Hamilton, David Mitchell, Lionel Loueke, Jo Krause, Lluís Vergés, Joan Albert Amargós… Ha assistit als següents seminaris: Seminari de Jazz de Benicàssim (2017); Seminari de Direcció per a Big Band impartit per Clasijazz i la Universitat d’Almeria (2018); Begues Jazz Camp (2019, 2022, 2023 i 2024); Seminari de free en el marc del Festival Montmusic de free i noves músiques al Montseny (2020); curs en songwriting impartit per Miqui Puig i becada per al mateix per la Fundació Ferrer-Salat (2021); Filmscoring, composició per a bandes sonores: cordes impartit per El Musical Conservatori de Bellaterra (2022); diverses masterclasses al llarg dels anys a l’Auditori del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona en el marc del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona.

A més de la seva formació musical, cal destacar la titulació en batxillerat especialitzat en belles arts a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo (2010/12), amb una condecoració per presentar i projectar el seu treball final audiovisual a les Jornades Científiques d’Ensenyament Secundari de Badalona a l’Auditori del BCIN i al Teatre Zorrilla de Badalona l’any 2012; diversos cursos a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès (2014, 2015 i 2022) amb la concessió d’una Beca Camaleó; i també un primer curs del Grau en Comunicació (Especialització Periodisme) impartit per la Universitat Oberta de Catalunya UOC (2016/17). Anterior a això, aportant també un imprescindible bagatge creatiu, Bandera, juntament amb Aina Tro i Laura Mateo, va fundar la productora de cinema amateur jove Producciones Teen (2008/12), duent a terme la realització de quatre curts, un mitjà i dos llargmetratges en qualitat de guionista, directora i compositora de les bandes sonores originals d’aquests projectes audiovisuals.

Altres experiències, encàrrecs i gravacions:

  • Gravació com a pianista i actriu per a un anunci publicitari de Chase Bank, Mèxic i EUA; 2014
  • Gravació doblatge de mans (piano) per a un anunci publicitari d’Art de la Table, França; 2015
  • Gravació de veu realitzada el 2018 per a la Banda Sonora Original del curtmetratge «Tu último día en la tierra» de Marc Martínez Jordan, produït per Alex Maruny i presentat en la majoria de festivals del país, diversos festivals de cinema d’Europa, Festival de cinema d’Atlanta i Festival de cinema de Corea; emès per RTVE i altres televisions. Guardonat amb multitud de premis.
  • Gravació de veu realitzada el 2020 per a la Banda Sonora Original encarregada a Andrea Motis per al documental de Jesús Garcés «El sueño de Sigena» estrenat als cinemes d’Espanya el 2022.
  • Encàrrec d’un arranjament de diversos moviments del Trencanous de Txaikovski per a una representació innovadora adaptada al llenguatge jazzístic al Gran Teatre del Liceu, funcions en la temporada 2021-23.
  • Dotze anys d’experiència en docència, tant a nivell particular com en diverses escoles i masterclasses.

CASTELLANO

Belén Bandera (Premià de Mar, Barcelona) establece una estrecha relación con la música ya desde su más temprana infancia, cuando sus aspiraciones eran aún demasiado inocentes para ser articuladas. Inicia sus estudios musicales de piano clásico a la edad de ocho años con Montse Massaguer en la Escola Municipal de Música de Premià de Mar, donde estudia el Grado Medio, cuatro años de violín, solfeo y armonía clásicos, y participa también en diferentes formaciones corales, orquestales, de cámara y de Big Band.

En su temprana juventud gana el concurso de piano para estudiantes de música ‘Tu hi toques?’ edición 2013, celebrado en el marco del OFF del Concurso Maria Canals Barcelona. Continúa sus estudios en la Escola de Música Moderna de Badalona y el Conservatori Professional de Badalona y decide seguir su formación pianística en el ámbito del jazz estudiando con Albert Bover y Roger Mas. También empieza a estudiar canto moderno y jazz con Juliane Heinemann.

Cabe destacar el espíritu indómito e impetuoso que lleva a Bandera a compaginar sus estudios musicales con largos y asiduos viajes recorriéndose más de 32 países, prácticamente Europa al completo y el norte de la India hasta la cordillera del Himalaya: descubriendo el corazón del sonido de las trompetas solemnes de los templos budistas en lo alto de las montañas, visitando todos los clubs de jazz europeos posibles a su alcance, explorando las escenas musicales de multitud de ciudades y tocando para diversos públicos en pianos encontrados por varios lares. Bandera leía con avidez sobre los parajes visitados y escribía música inspirada en los mismos; soñó y se construyó, en definitiva, un Grand Tour a medida que contribuyó sobremanera a la expansión de su imaginario y aportó portentosas experiencias.

A sus veinte años se traslada a Barcelona para estar sumergida en la escena jazzística local y recibe una beca de la AIE para ampliar su formación en el Taller de Músics de Barcelona. En los próximos años continua su formación en canto con Mayte Alguacil, Sabina Witt y Diana Palau y se inicia en la formación de arreglos orquestales de Big Band con el maestro Sergi Vergés. Es durante esta época cuando, inspirada por sus viajes e innumerables periplos, se dedica también a la creación de la que será su primera obra discográfica ‘Origins’publicada posteriormente en 2020 gracias a mecenazgo privado y a una ayuda concedida por Fundación SGAE.

Consiste una destacada experiencia para Bandera el dueto formado junto al gran pianista Albert Bover, con quien ofrecen varios conciertos por Cataluña especialmente durante los años 2018 y 2019. Fruto de estas colaboraciones, Bandera invita a Bover a grabar y formar parte de su primer disco ‘Origins’, 2020.

Se gradúa en el Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona (2018/22) en la especialización de interpretación en la modalidad de voz jazz teniendo la oportunidad de aprender de maestros y voces de la experiencia tales como Carme Canela, Alex Dee, Celeste Alías, Horacio Fumero, David Mengual, Pablo Selnik, Daniel Pérez, Giulia Valle, Benjamin Davies, Ramon Humet… Es en esta época cuando empieza a componer diariamente, emprendiendo a modo de metaviaje el reto compositivo que llevara a cabo en su día Toni Vaquer: consistente en escribir una canción al día durante un año entero (365 canciones resultantes). Es de parte del material generado que nace su segunda obra discográfica ‘BAMBOO, Nature’s Calligraphy’ (Segell Microscopi, 2023). Dicho álbum fuera semifinalista en la categoría de jazz de los Premios MIN Nacionales de la Música Independiente.

Es también durante la época de estudios cuando se conocen y forman el dúo junto a la guitarrista Carla Motis. Tras varios conciertos y la experiencia de ser seleccionadas para el Concurso Juventudes Musicales España en el año 2020, el proyecto se consolida y da comienzo una época de gran actividad concertística, con continuidad hasta la actualidad, en la que ofrecerán más de 100 conciertos por todo el país, actuando en dos ediciones consecutivas del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona (2021 y 2022), entre muchos otros. Dicho proyecto cuenta también y asiduamente con las colaboraciones de los reconocidos contrabajistas Horacio Fumero o Masa Kamaguchi.

También destaca la experiencia como integrante del ‘Cuarteto para el Fin de los Tempos’ junto a Pablo Selnik, Yexza Lara y Jaume Llombart. Proyecto gestado en residencia y presentado en varios enclaves de Los Pirineos y en una gira por las Islas Canarias (Gran Canaria, El Hierro, La Gomera y Tenerife), con también mención de una segunda residencia procurada por la Asociación Bimbache en El Hierro, todo en el año 2022.

Entre los principales proyectos activos de Bandera también se encuentra su dúo junto al portentoso guitarrista Jaume Llombart. El proyecto nace ofreciendo una primera gira por las islas Canarias en 2021 y se consolida desde entonces tras multitud de conciertos por todo el país y varios enclaves de Europa. Actualmente, se está gestando con dicho proyecto el que será el tercer trabajo discográfico de Bandera, grabado en Madrid en enero 2024, previsto para publicación en otoño del mismo año.

Actualmente, además de dedicarse a la actividad concertística por todo el territorio nacional –y alguna internacional– actuando junto a los proyectos anteriormente descritos, Bandera trabaja en la composición de nuevos repertorios y obra gracias a haber sido seleccionada como una de las siete autoras premiadas –de entre 340 candidatas– para recibir la ayuda de composición concedida por Cases de la Música y Fundación SGAE. Bandera también ha sido aceptada en el Máster de Composición de Bandas Sonoras y Música para Medios Audiovisuales impartido por la ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), especializado en orquestación para orquesta sinfónica, lenguaje cinematográfico y producción musical.

También se ha formado y participado en diversos seminarios y masterclasses, estudiando y compartiendo experiencias musicales en escenarios con referentes como Maria Schneider, Deborah Carter, Dena DeRose, Michael Kanan, Joey Baron, Steve Cardenas, Doug Weiss, Scott Hamilton, David Mitchell, Lionel Loueke, Jo Krause, Lluís Vergés, Joan Albert Amargós… Ha asistido a los siguientes seminarios: Seminario de Jazz de Benicàssim (2017); Seminario de Dirección para Big Band impartido por Clasijazz y la Universidad de Almería (2018); Begues Jazz Camp (2019, 2022, 2023 y 2024); Seminari de free en el marco del Festival Montmusic de free i noves músiques al Montseny (2020); curso en songwriting impartido por Miqui Puig y becada para el mismo por la Fundació Ferrer-Salat (2021); Filmscoring, composición para bandas sonoras: cuerdas impartido por El Musical Conservatori de Bellaterra (2022); varias masterclasses a lo largo de los años en el Auditori del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona en el marco del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona.

Además de su formación musical caben destacar la titulación en bachillerato especializado en bellas artes en la Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo (2010/12), con una condecoración para presentar y proyectar su trabajo final audiovisual en las Jornades Científiques d’Ensenyament Secundari de Badalona en el Auditori del BCIN y en el Teatre Zorrilla de Badalona en el año 2012; diversos cursos en la Escola d’Escriptura Ateneu Barcelonés (2014, 2015 y 2022) con la concesión de una Beca Camaleó; y también un primer curso del Grau en Comunicació (Especialització Periodisme) impartido por la Universitat Oberta de Catalunya (2016/17). Anterior a esto y aportando también un imprescindible bagaje creativo, Bandera y junto a Aina Tro y Laura Mateo fundó la productora de cine amateur joven Producciones Teen (2008/12), llevando a cabo la realización de cuatro cortos, un medio y dos largometrajes en calidad de guionista, directora y compositora de las bandas sonoras originales de dichos proyectos audiovisuales.

Otras experiencias, encargos y grabaciones:

  • Grabación como pianista y actriz para anuncio publicitario de Chase Bank, México y USA; 2014
  • Grabación doblaje de manos (piano) para anuncio publicitario de Art de la Table, France; 2015
  • Grabación voz realizada en 2018 para la Banda Sonora Original del cortometraje «Tu último día en la tierra» de Marc Martínez Jordan, producido por Alex Maruny y presentado en la mayoría de festivales del país, diversos festivales de cine de Europa, Festival de cine de Atlanta y Festival de cine de Corea; emitido por RTVE y otras televisiones. Galardonado con multitud de premios.
  • Grabación voz realizada en 2020 para la Banda Sonora Original encargada a Andrea Motis para el documental de Jesús Garcés «El sueño de Sigena» estrenado en cines de España en 2022.
  • Encargo de un arreglo de varios movimientos del Cascanueces de Chaikovski para una representación innovadora adaptada al lenguaje jazzístico en el Gran Teatre del Liceu, funciones en temporada 2021-23.
  • Doce años de experiencia en docencia, tanto a nivel particular como en varias escuelas y masterclasses.